Neden iş hayatındaki günlerimiz kısalıyor?
Neden iş hayatındaki günlerimiz kısalıyor?
Tüm dünyada haftada 5 gün olan mesai süresini azaltmak üzere uygulamalar başlatan şirketlerin sayısı giderek artıyor. Şimdiye kadar İngiltere, Belçika, ABD, Yeni Zelanda, İrlanda ve Kanada’da haftada dört gün mesai uygulamaları pek çok şirket tarafından deneniyor. Araştırmalar da yeni modelin verimliliğini destekler nitelikte. Öyle ki 4 gün mesai sisteminin üretkenliği ve refahı artırmanın yanı sıra, şirketlerin enerji maliyetlerini de önemli ölçüde düşürdüğünü gösteriyor.
Peki Şirketler gelecekte tamamen uzaktan çalışma sisteme geçebilirler mi?
Özellikle üretim sektörleri için bu imkansız. Üretimi tamamen robotlaştırsanız bile, fabrikanın genel yönetim sürecinde bulunması gereken personel profilleri olduğu epey açık. Üretimde mutlaka üretim sahasının içinde bulunmanız gerekebiliyor. Acil durumlarda veya beklenmedik işlemlerde süreci uzaktan kontrol altına alabilmek pek mümkün görünmüyor.
Finans, yazılım, danışmanlık, hukuk vs. gibi bir çok sektör dijital dünya ile birlikte uzaktan çalışma modeline çok uygun hale geldi. Bir yazılımcının internetini ve bilgisayarını temin edebilirseniz, ondan talep ettiğiniz işleri tedarik etmeniz mümkün. Peki buradaki müşterinin tavrı nasıl olacak? Haftada 4 gün çalıştığınızı nasıl söyleyeceksiniz? Müşteri bu sisteme ayak uydurabilecek mi? Aslında cevap yine basit olacak. Cevap evet. Çünkü müşteriler de aynı şekilde uzaktan çalışma modeline geçecekler. Dünyada teknoloji ilerledikçe, müşteri ve satıcının arasındaki mesafeler de kısaldı. Telefon, Whatsapp veya Wechat üzerinden tüm taleplerinizi sıralayabileceksiniz. Müşteriniz, sizinle sadece yılda bir kere düzenlenen Milano Mermer Fuarı'nda karşılaşsa kendisine yetecek. Halbuki geçmişte, müşteri ve satıcı tam anlamıyla birbirlerini tanımıyorlardı. Mutlaka birbirlerini ziyaret edip şirketleri hakkında bilgilere ulaşıp bir güven oluşturmaları gerekiyordu. Çünkü bilgiye ulaşmak için gözünüzle görmeniz gerekiyordu. Şimdi ise ekrana bakarak tedarikçi şirketiniz hakkında bir çok bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Bu da iş yükünüzü, ulaşım maliyetlerinizi en önemlisi zaman kaybınızı düşürüyor. Güveni oluşturabilecek bir çok nüans var. İnternet sitesinden tutun, fabrikanın fotoğraflarına kadar. Fotoğrafların orijinal olup olmadığını bile öğrenebiliyorsunuz.
Sonuç olarak; Pandemi ile birlikte Dünya'da bir değişim başladı. Bu değişimden bireysel anlamda bizler kadar şirketler de nasibini aldı. Onlar da bu değişime ayak uyduruyorlar. Enerji yönetiminden tutun, insan kaynaklarına kadar organizasyon şemasındaki her noktaya el atıp düzenlemeler yapıyorlar. 2023'te haftada 4 gün çalışma sistemine geçen şirketler, belki de 2030'a kalmadan çalışma günlerini 3 veya 2 güne düşürüp, personelden aldıkları verimi artıracaklar.