Robotlara işini kaptırmayacak çalışanların 6 özelliği
Robotlar birçok konuda insanların önünde olabilir. Ancak insanlardan da vazgeçemeyeceğiz avantajları var. Robotların kodlamaları ile tek bir standart yakalamanız mümkün. Ancak insanlarda çeşitlilik çok daha fazladır. Çeşitlilik de verimi artıran unsurlardan biridir. Son yıllarda global firmaların aklı fikri verimlilik. Bunu artırmak için her milletten, farklı yeteneklere sahip insanları işe alıyorlar. Sizler için bu farklılıkları insanların avantajlarını sıralayarak iş hayatında robotların önüne nasıl geçtiklerini anlattık.
Buyurun:
İşe bağlılık: İşe bağlı insanlar odaklıdır. Genellikle kendi kendilerini motive ederler. Dönemsel düşüşler yaşamaya müsait karakterler varken de profesyonelliği bırakmayan yılın birçok gününde işi ile ilgili sonuçlar elde eden ve gelişim sağlayan karakterler de mevcut. Bağlılık özelliği güçlü olmayan çalışanlar ise rahattır ve her işi oluruna bırakırlar.
Adaptasyon: Yüksek adaptasyon sahip kişiler baskı altında hem sakin hem de negatif duygulardan uzaktır. Bu adaptasyonu düşük çalışanlar stres ve baskıya daha yoğun tepki verirler. İnsan kaynakları departmanında iş alım süreçlerine bakacak olursak bu karakterleri tespit etmek için ciddi ve çekişmeli sorular olduğunu gözlemlemekteyiz.
Merak: Merak düzeyi yüksek olan kişiler çevrelerindeki yeniliklerden, öğrenmekten ve çeşitlilikten hoşlanırlar. İçinde bulunduğu evrene merakı düşük olanlar ise geleneksel yaklaşımlara eğilimli oldukları gibi daha güvenilir yöntemleri tercih ederler. Merak ettiğiniz sürece bilgiye ulaşmanız daha keyifli ve kalıcı olacaktır. Hobilerinizde Avrupa Tarihi öğrenmek var ise bunu merak ettiğiniz için yapıyorsunuzdur. Bunun size katkısı Genel Kültür seviyenizi artırmak olacaktır. Ancak iş hayatınızda da yaptığınız işler ile ilgili gelişmeleri takip ediyorsanız ve bunu zorunluluktan yapmıyorsanız, işinizde çok daha iyi konumlara geleceksinizdir.
Belirsizlik kabulü: Belirsiz durumlarda başarılı olan bu kişiler karmaşıklığın tadını çıkarır. Bu özelliğin daha düşük seviyelerde olduğu kişiler ise sorunlara netlik ve doğrudan çözümler getirilmesini tercih ederler. Organizasyonunuzun nasıl bir beklentide olduğu çok önemli. Belirsiz durumların çok olduğu anlar yaşayan bir iş modeliniz var ise kesinlikle 1.modeldeki insanlardan seçimler yapmanız faydalı olacaktır.
Risk yaklaşımı: Risk almayı seven karakterler kişisel sorunları proaktif şekilde çözmeye isteklidirler ve zorluklarla yüzleşmekten korkmazlar. Bu özelliği düşük olanlar ise uyumlu olmaya ve başkalarıyla çatışmaktan kaçmaya eğilimlidirler. Robotların duygusal zekaları oluşmadıkça ne zaman risk alacağını bilmeleri nerdeyse imkansız. Bunu en güzel Isaac Asimov’un kitabından görmekteyiz. Bu felsefede Robotlar ile İnsanlar arasındaki en büyük fark duygusal zeka denklemlerini kurma yetkinlikleri.
Rekabetçilik: Yüksek düzeyde rekabetçi olmaya hazır karakterler güç ve etkiyle motive olurlar. Hatta her zaman kazanmak isterler. Bu özelliği düşük olanlar ise grupla yapılan işlere ve iş birliğine uygun rekabetçi olmayan ortamlarda olmayı tercih ederler. Bu iki karakterde de en büyük özellikler tek bir gaye için çabalamak, uğraşmak gerekirse uykusuz kalmak için ne yapıyoruz kısmını sormaktır. Rekabetten kaçan insanlar kadar markalar da vardır. ‘‘onlarla rekabet edemeyiz’’ cümlesindeki en büyük unsur sermaye güçleridir. İş kariyerinde ise özgeçmişinizdeki farklılıklar ile bir adım öteye geçemeyeceğiniz kişiler olabilir.